Stäng fönster Värmdö kn, MÖJA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Möja är en av de största öarna i Värmdö kommun med ungefär 300 bofasta. Sommartid mångdubblas befolkningen. På ön finns tre insjöar och värdefull natur med hällmark samt barr-, blandskog och myrområden. Odlingslandskapet utgörs av småskaliga, flikiga åkrar samt ängs- och betesholmar på omkringliggande öar. Vid sekelskiftet initierades flertalet jordgubbsodlingar, vilka man idag försöker hålla som öppen ängsmark.

Bebyggelsen är framför allt koncentrerad till öns östsida med de för skärgården ovanligt stora byarna Berg, Löka, Långvik och Ramsmora. Med äldre välbevarade boningshus, sjöbodar och båthus visar de på fiskets och sjöfartens historiska betydelse för samhället, vilket även utgör motiv för riksintresse. 1906 fick Möja fast ångbåtsförbindelse, och har sedan dess varit en populär sommarö, med ett stort antal sommarvillor till följd. Bergs by, närmast kyrkan, är karaktäristiskt belägen invid en väl skyddad havsvik, och från farleden utanför ser man kyrktornet ovanför trädtopparna.