Stäng fönster Värmdö kn, INGARÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Ingarö kyrka har ett sällsynt vackert läge vid Kolström, dominerande på en naturlig höjdsträckning ovanför vattnet och vida synlig i terrängen från den gamla sträckningen av Ingarövägen. Kyrkan nås även med reguljär båttrafik från Stockholm till Ingarö brygga intill kyrkogården. Vid 1900-talets slut har en ny vägsträckning byggts söder om kyrkan som härifrån är knappt skönjbar, däremot syns klockstapel och övrig bebyggelse som tillhör det gamla sockencentrat från den nya vägen. Intill kyrkogården ligger en långtidsparkering för pendlare. Bebyggelsen i kyrkans omgivning består av ett rödfärgat timmerhus, byggt efter 1810 och inrett till skola 1828 samt logen vid kyrkan. Den f d ”Ödmannska skolan” finns kvar som en flygel till prästgården.