Stäng fönster Vallentuna kn, ORKESTA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Miljön kring Orkesta kyrka karaktäriseras av ett utpräglat slättområde omgivet av skogar. Bebyggelsen i Orkesta utgörs av ensamgårdar och små byar med i huvudsak bevarad karaktär från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bebyggelsen grupperar sig på impedimenten i det öppna slättområdet och på de kringliggande skogssluttningarna. Vägarna i området har en ålderdomlig karaktär med i huvudsak samma sträckning som under 1600- och 1700-talen.

Markim-Orkesta är de fornlämningsrikaste trakterna i länet. Flera runstenar bär vittne om att trakten tidigt var bebyggd. De äldsta lämningarna efter bosättning i området finns i Orkesta. Lindholmens gård, där Gustav Vasa föddes, ligger sedan senmedeltid i Orkesta socken. Gården ägde så gott som alla gårdar i socknens södra del