Stäng fönster Enköping kn, VECKHOLMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Veckholms socken ligger på den södra delen av Trögdhalvön vid Mälaren. Den har ända sedan medeltiden varit starkt frälsedominerad. I socknen finns bl.a. Ekholmens gård som haft stor betydelse för kyrkans historia. Ätten de la Gardie som ägde Ekholmen gjorde kyrkan till sin begravningskyrka. Strax norr om kyrkan ligger den byggnadsminnesförklarade gamla prästgården som idag används som församlingshem och hembygdsgård. Närmast öster om kyrkogården ligger den f.d. klockarbostaden. En röd träbyggnad med brutet tak ligger på en höjd öster om kyrkan Den uppfördes som socknens hospital år 1798.

Kyrkan är den största av alla på halvön Trögden och har kallats Trögdens domkyrka. Den ligger vid ett vägskäl där fem vägar möts.