Stäng fönster Hudiksvall kn, DELSBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Delsbo socken är belägen i norra Hälsingland i anslutning till de stora Dellensjöarna. Odlingsklimatet är gynnsamt då socknens centrala delar ligger som i en gryta och detta kan ha varit en av orsakerna till att orten tidigt befolkades permanent, vilket många fornfynd vittnar om. Under 1500-talet gjorde sig socknens befolkning kända för ett avancerat koppar- och vapensmide. Delsbo blev också tidigt en av de största socknarna i landskapet och består av ett stort antal byar.

Kyrkoanläggningen är belägen två kilometer nordost om Delsbos moderna centrum, som växte fram vid 1800-talets slut sedan en järnvägsstation anlagts vid den nya järnvägssträckningen mellan Ljusdal och Hudiksvall. Kyrkoanläggningen består av kyrkobyggnad och gravkapell samt en äldre och en nyare kyrkogård och en fristående klockstapel. Kyrkoanläggningen gränsar mot öster, norr och väster mot uppodlad jordbruksmark och på södra sidan mot blandad bebyggelse. Utanför kyrkoanläggningen ligger ett pannrum, ekonomibyggnader för kyrkogårdspersonalen, församlingshemmet Mariagården, samt pastorsexpeditionen. Några hundra meter sydost om kyrkan ligger församlingens båda prästgårdar.