Stäng fönster Gävle kn, STRÖMSBRO KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Strömsbro kyrka ligger i stadsdelen med samma namn ett par kilometer utanför Gävle centrum och ingår i riksintresse för kulturminnesvården, Gävle stad (K801). Stadsdelen är kulturhistoriskt intressant med bebyggelse från 1700-talet då en industriverksamhet började byggas upp. En stor del av den kvarvarande bebyggelsen har koppling till Kronobränneriet, textilindustrin mm, bl.a. kyrkobyggnadens närmaste granne på norra sidan som är ett spannmålsmagasin och lagerkällare för bränneriet, byggt 1784. Kvarteret söder om kyrkan består av småskalig trähusbebyggelse, planerat i ett tätt rutnätsmönster. Bland dessa bostadshus ligger församlingshemmet från 1854 medan den f.d. komministerprästgården finns fyra kvarter österut. På andra sidan om Strömsbrovägen som går nära kyrkotomtens nordvästra sida ligger Strömsbro herrgård med sina två flygelbyggnader. Enligt gamla bilder har kyrkotomten varit omgärdad med ett trästaket men nu avgränsas den gräsvuxna tomten enbart genom en rad med lövträd längs västra och södra gränsen. I öster finns en gång- och cykelväg och en liten parkeringsplats innan bostadsbebyggelse tar vid.