Stäng fönster Gävle kn, HELIGA TREFALDIGHETSKYRKAN KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Heliga Trefaldighetskyrkan, eller Stora kyrkan som den också kallas, ligger i området där Gävle stad troligtvis började växa upp. Ett par kvarter från kyrkan ligger Stortorget som utgör dagens kommersiella centrum. Kyrkotomten är lummig med uppvuxna lövträd som avskärmning mot den omgivande stadsbebyggelsen. Längs södra tomtgränsen löper en C-formad gata längs med vilken det står en rad låga trähus som bidrar till en kulturhistorisk närmiljö. Ett av husen i raden är den gamla pastorsbostaden. Huset ligger i vinkel med Olovsgården som används för kyrkans barn- och ungdomsverksamhet. På andra sidan den gamla träbebyggelsen slingrar sig Gavleån som flyter nordväst om kyrkan genom Stadsträdgården och Boulognersskogen. Längs norra tomtgränsen löper en gång- och cykelväg och på andra sidan vägen ligger Kyrkans Hus med administrativa lokaler i en till exteriören välbevarad byggnad från 1800-talet. Utanför östra tomtgränsen finns en bilväg där församlingshuset St. Ansgars hus står med gaveln tätt mot vägen. På kyrkotomten finns ett fristående gravkor, en högrest minnessten från Röda Korset 1993 samt två liggande gravhällar från tidigt 1800-tal. Tidigare i historien fanns en etablerad begravningsplats vid kyrkan men efter att Gamla kyrkogården invigdes år 1808 drygt en kilometer västerut, skedde alla gravsättningar där i stället.