Stäng fönster Gävle kn, HILLE KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Hille kyrka och kyrkogård är belägen i Hille samhälle med ett högt läge på krönet av en rullstensås. Hillevägen löper uppe på åsen och skiljer kyrkogården i två delar. Kyrkan ligger på den äldsta, östra delen av kyrkogården. Öster om kyrkogården sluttar åsen brant nedför och längre ner i sluttningen ligger bebyggelse som avslutas mot åkermark. I norr gränsar området till villabebyggelse och i söder ligger en parkeringsplats. Bortanför parkeringen finns Hille församlingsgård som byggdes som skola år 1825. Kyrkogårdens västra del avgränsas av järnvägen och på andra sidan järnvägen tar åkermarken vid. I miljön kring kyrkan ingår också en klockargård från år 1798 och kyrkstallar. På kyrkogården finns, förutom kyrka och kyrkogård, ett gravkapell och ett förrådshus.