Stäng fönster Järfälla kn, S:T LUKAS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kallhälls centrum ligger vid Görväln, cirka 2 mil nordväst om Stockholm, i nordvästra delen av Järfälla kommun. Samhället är en ort med industri uppbyggd kring Bolinders verkstäder som 1906 flyttades till mark på Kallhälls gård. Av ett femtontal trävillor, uppförda för arbetarnas räkning, återstår idag två villor. Bebyggelsen domineras av flerbostadshus från 1950- och 1960-tal och ett kommersiellt centrum med gågata från 1970-tal i anslutning till Kallhälls station.

Kyrkan ligger skild från stadsdelens kommersiella centrum. Samtidigt finns ett visuellt samband genom att kyrka och klocktorn är synliga i stadsbilden, både från gångbron vid Kallhälls pendeltågsstation och från gågatan i centrum. Sydväst om kyrktomten går västra stambanan förbi och i väster skymtar Mälaren. Norr om kyrkan ligger flerfamiljshus och i sydöst, mellan kyrktomten och centrum går Kallhällsleden.