Stäng fönster Arboga kn, GÖTLUNDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Götlunda är den östligaste av Närkes socknar och sträcker sig från Arbogaån i norr till sjön Hjälmaren i söder. Genom bergigare natur och rikedom på skog skiljer sig landskapet från slättbygderna västerut. Jordbruk har av tradition varit dominerande näring och för att få mer brukbar mark sänktes Hjälmarens strandlinje under 1800-talet. Av naturliga skäl var även fisket länge betydande, inte minst kräftfisket tills kräftpesten slog ut beståndet i början av 1900-talet. Läget i en gränsbygd kom till uttryck senaste gången 1975 då socknen överfördes från Strängnäs till Västerås stift.

Socknens bebyggelse präglas i hög grad av laga skiftesreformerna som här var avslutade på 1910-talet. Ännu kan dock rester av äldre byar iakttas i Hasta, Nannberga och Alväng. De tre stora godsen Frötuna, Kåsätter och Sickelsjö spelade länge en central roll för kyrkans och socknens utveckling.

Som på många andra håll har en lokal höjdsträckning varit en utvald plats för socknens kyrka. Den ligger på högsta punkten av en nord-sydlig ås, omgiven av församlingshem, prästgård, arrendatorsgård, skola samt några vidhängande timrade bodar. Runt kyrkbyns 1700- och 1800-talsbyggnader har tätortsbebyggelse vuxit fram på 1950- 70-talet.