Stäng fönster Arboga kn, MEDÅKERS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Kyrkomiljön
Medåkers kyrka med tillhörande kyrkogård är belägen på en höjd i kyrkbyn omkring tio kilometer nordväst om Arboga. Kyrkan är synlig från långt håll över slätten som utbreder sig i söder. Vägen som går förbi har av hävd varit betydande: Längs den lär kungarna en gång i tiden ha dragit fram på Eriksgata.

Kyrktomtens närmaste omgivning består av bebyggelsen i kyrkbyn, samt i söder det öppna åkerbrukslandskapet. Strax intill östra kyrkogårdsmuren ligger f d komministergården från 1840. Ett litet stycke nordväst om kyrkan ligger Medåkers prästgård, uppförd 1853. Där inryms privatbostad, samlingslokal och pastorsexpedition. Här är också en byggnad från senare delen av 1800-talet belägen. Den fungerade tidigare som bostad för prästgårdens arrendator. Norr om kyrkan ligger kyrkskolan, en timmerbyggnad uppförd 1884. Intill denna finns den nya skolbyggnaden som togs i bruk 1963. Tidigare har här även funnits kyrkstallar och sockenstuga.