Stäng fönster Västerås kn, ÄNGSÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Ängsö socken i sydvästra Västmanland omfattar en större Mälarö och några intilliggande holmar. Karaktärsdragen som utmärker landskapet är parklika lövskogar omväxlande med betesmarker, bergknallar och slånsnår. Längs stränderna förekommer rik vegetation, kala klippor och täta vassar. Hela Ängsö blev 1960 fridlyst som naturpark, i vars fredningsvillkor bland annat ingick nybyggnadsförbud. Ängsö har även klassats som riksintresse för kulturmiljövården.

Bebyggelsen är jämnt spridd över ön, mest samlad kring de gamla vägarna. Socknens centrum är Ängsö slott, fyra våningar högt med tre flyglar och omgivande stor park, samt andra ekonomibyggnader. Därutöver finns en mängd små torp, ett skolhus och några få arrendegårdar. Sockenkyrkan ligger direkt väster om slottsanläggningen och har alltsedan tillkomsten, omkring 1340, varit nära sammanknippad med godsets ägare. Fram till 1691 utövade de biskoplig myndighet över ön.