Stäng fönster Västerås kn, TORTUNA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Landskapet i Tortuna socken i östra Västmanland är flackt och ännu agrart präglat. Här finns flera järnåldersgravfält, runstenar och hällristningar. I sydöstlig riktning rinner Lillån, vars dalgång är av intresse för både kultur- och naturvården. Socknens gårdar ligger i det öppna slättlandskapet, ofta omgivna av lövträd. Några byar har trots sprängning vid 1800-talets skiften behållit en gammal bykaraktär, exempelvis Ekeby, Nicktuna och Nortuna.

Genom järnvägens tillkomst 1876 utvecklades ett stationssamhälle söder och väster om kyrkbyn som ligger centralt i socknen. Vid 1990-talets järnvägsutbyggnad fick banan en sydligare dragning och samhället har hamnat mer avsides.

Kyrkbyn omges av beteshagar och skogsdungar. I söder ligger prästgården med stor trädgård som kan nås genom en öppning i kyrkogårdsmuren. På klockvretarna i öster ligger kyrkskolan, vars äldre delar tillkom på 1800-talet senare del.

Vid den grusade parkeringen väster om kyrkogården står en timrad, faluröd likvagnsbod och två kyrkstallar, omvandlade till ekonomibyggnader för kyrkogårdsförvaltningen. Intill likvagnsbodens södra sida finns ringarstenar uppställda, idag unika för Tortuna och grannförsamlingen Björksta. I backen i nordväst finns en f d fattigstuga från omkring 1800, upplåten för barn- och ungdomsverksamhet. Som miljöskapande komponent ingår även barnmorskehuset från 1920-talet, numera församlingshem.