Stäng fönster Söderhamn kn, MO KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Mo kyrka ligger på åsen mitt i ett gammalt jordbrukssamhälle omringat av fler mindre byar Närmast norr om kyrkan finns ett skogsområde. Söder om kyrkan löper landsvägen och sedan öppnar sig jordbrukslandskapet ner mot Florsjön. Väster om kyrkan finns ett begravningskapell som är byggt i början av 1970-talet. Öster om kyrkan kompletteras miljön med kyrkstallar och sockenmagasin. Söder om landsvägen finns prästgården och en kyrko arrendatorbostad finns väster om kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1818-22 efter ritningar av Axel Almfeldt och ersatte då en medeltidskyrka som fanns 5 kilometer öster om den nuvarande kyrkan. Medeltidskyrkan är numera en ruin. Orsaken till att man flyttade kyrkan till sin nya plats i början av 1800-talet var Flors linnemanufaktur. Platsen för fabriken var nedanför den nuvarande kyrkan och det blev det nya hjärtat i byn. Ett nytt samhälle växte så småningom fram runt kyrkan där fanns det post, bank, affär, och skola. Det enda av det som finns kvar i dag är skolan.