Stäng fönster Sigtuna kn, ODENSALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kyrkomiljön ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården (Odensala-Husby Ärlinghundra K 67). Riksintresseområdet omfattas till större delen av sammanhängande slättbygd där den agrarhistoriska utvecklingen kan följas alltsedan äldre järnålder. Det öppna odlingslandskapet med äldre vägnät och runstenar har de medeltida sockenkyrkorna Odensala och Husby-Ärlinghundra som centralpunkter.

Odensala kyrka ligger 4 km norr om Märsta. Kyrkan med muromgärdad kyrkogård ligger på en mindre höjd gränsande till främst öppen odlingsmark. Ca 400 meter, söder om kyrkan, på en fårbetad höjd, ligger klockstapeln.

I anslutning till kyrkogården ligger den f.d. prästgården, en tvåvånig, gulfärgad byggnad av trä, nu kombinerad prästbostad och församlingshem. Byggnaden är uppförd 1956 och ersatte en tidigare byggnad på platsen. En lekplats är anlagd intill bogårdsmuren åt söder. Prästgården och lekplatsen är omgärdad av häck, skymmande bogårdsmuren från söder. Från en parkeringsplats, söder om kyrkan, leder en grusad gång, omgiven av häck, fram till huvudingången i kyrkogårdsmuren. På platsen för parkeringsplatsen låg fram till 1930-40-talen fler äldre byggnader varav endast en förrådsbod står kvar.