Stäng fönster Sigtuna kn, LUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Lunda kyrka är belägen vid landsvägen på ett bebyggt impediment omgivet av ett öppet åkerlandskap. Vid landsvägen ligger f d kyrkskolan och den av kommunen ägda s k Lundagården som används av Hembygdsföreningen. Från en grusad plan mellan husen leder en gång, omgiven av fyra rader av lönnar, till ingången i bogårdsmuren som omger kyrkan.

Till kyrkoanläggningen hör ett mindre gravkapell, en jordkällare och en förrådsbyggnad samtliga uppförda i liv med den norra bogårdsmuren. Söder om kyrkan, i hela bogårdsmurens längd, ligger en stor gräsbeväxt plan där klockstapeln är uppförd i den sydvästra delen. Intill klockstapeln står två äldre uthusbyggnader.

Lunda kyrka ligger inom ett kulturhistoriskt värdefullt område enligt kulturminnesvårdsprogram för Sigtuna kommun. Av medeltida källor framgår att Attundalands gemensamma tingsplats ”Folklandstingstad” låg i Lunda socken. På platsen uppstod en marknad som tidigt utvecklades till en stadsliknande samhällsbildning som konkurrerade med Sigtuna och Stockholm. Efter kungligt påbud år 1350 tycks platsen ha övergivits. Det exakta läget för Folklandstingstad är okänt men bör ha varit i närheten av kyrkan.