Stäng fönster Lund kn, ODARSLÖVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Odarslöv, eller Västra Odarslöv, ligger cirka 5 km nordost om Lund där vägarna från Östra Odarslöv, Stångby och Igelösa sammanstrålar. Byn består idag endast av Odarslövs kyrkobyggnad samt ett par gårdar som ligger öster respektive söder om kyrkotomten. Innan enskiftet 1820 bestod byn av sju gårdar och några enskilda hus, och bebyggelsen var koncentrerad kring vägkorset söder om kyrkan.

Omgivningarna präglas av ett svagt sluttande och öppet jordbrukslandskap mot storgodset Svenstorp i norr, vars förvaltning sedan stormaktstiden lämnat spår i såväl landskapet som på bebyggelsens och kyrkornas utveckling. Samtliga gårdar i Odarslövs socken låg tidigare under Svenstorp, och Odarslövs kyrka var precis som kyrkan i grann­byn Igelösa patronatskyrka under godset fram till 1921 då patronatsrätten i Sverige avskaffades. Igelösa fungerade som huvudkyrka för patronatus, där finns bland annat det Gyllenkrokska gravkoret, medan Maria Magdalena kyrka i Odarslöv mer var ämnad för allmogen.

Arkeologiska fynd i Odarslöv av såväl boplatser från stenåldern som gravhögar från bronsåldern tyder på kontinuerlig bosättning under lång tid.

Odarslövs kyrkby ingår tillsammans med kyrkbyarna Stångby, Västra Hoby, Håstad och Igelösa i riksintresse för kulturmiljövården [M80], där ”deras medeltida, senare omgestaltade kyrkor med tillhörande välbevarat byggnadsbestånd i kyrkbyarna, skolor, prästgårdar och gatehus” pekas ut som uttryck för riksintresset.