Stäng fönster Sandviken kn, ÅRSUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Årsunda kyrka är belägen i Årsunda samhälle med ett högt läge på krönet av en rullstensås. Ett par hundra meter från kyrkan ligger ett gravfält från yngre järnåldern. En gammal vägsträckning löper uppe på åsen direkt utanför kyrkogårdens västra sida. Väster om vägen samt norr om kyrkogården finns tätortsbebyggelse som sträcker sig ner till Storsjön. Åssluttningen utanför kyrkogårdens östra gräns är bevuxen med tallar och nedanför löper landsvägen längs åsen. Öster om vägen öppnar sig ett jordbrukslandskap. I området kring kyrkan finns delar av ett sockencentrum bevarat med prästgård, sockenstuga, sockenmagasin, prästänkebostad och skolhus. På kyrkogården finns förutom kyrkan, ett bårhus och en förrådsbyggnad.