Stäng fönster Lund kn, LYNGBY KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Omkring två mil öster om Malmö, mellan orterna Genarp och Klågerup, ligger kyrkbyn Lyngby. Det lilla samhället är beläget i en sjörik trakt strax öster om Romeleåsen med sitt rika natur- och skogslandskap. Kyrkan har en central placering i byn, vilken omsluts av åker- och betesmarker i alla väderstreck. Kyrkogården ligger i byns södra del och avgränsas i norr av byvägen kring vilken byn är samlad. Söder om kyrkan breder ett småkuperat öppet landskap ut sig. Kyrkogården som omger kyrkobyggnaden är uppbyggd av grusgångar och gräsmattor med gravkvarter indelade av låga buxbomshäckar. De fornfynd som påträffats i området härrör främst från järnåldern. Ibland det mindre antal fasta fornlämningar som påträffats i socknen utmärker sig den så kallade Mångelsten samt bronsåldershögen Skagelskulle, i vilken urnor från bronsåldern (ca 1500 f kr) återfunnits. Lyngby, Genarp och Gödelöv har sedan länge bildat pastorat tillsammans. Fram till 1974 var Lyngby moderförsamling. 1995 ombildades pastoratet till Genarps församling.