Stäng fönster Ovanåker kn, ALFTA KYRKA KYRKOMILJÖ , Gävleborg

Beskrivning
Alfta kyrka ligger högt och centralt placerad i byn strax norr om vägen och järnvägen mellan Bollnäs och Edsbyn. Åt norr breder de två kyrkogårdarna ut sig och åt söder ser man Kyrktjärnen på några hundra meters avstånd, bortom järnvägsstationen. De två kyrkogårdarna ligger omkring 100 meter ifrån varandra och skiljs åt av en liten park. I anslutning till nya kyrkogården ligger prästgården, nordväst om kyrkan. Prästgården är en ljust målad, panelad byggnad i ett plan med inredd vind, och i vinkel mot denna står två rödmålade flyglar. Mellan kyrkan och prästgården ligger även församlingshemmet, tydligt markerad med en tempelgavel vid entrén. Vid sidan av nya kyrkogårdens ingång finns kyrkoförvaltningens ekonomibyggnader, och på gamla kyrkogården, direkt nordost om kyrkan, finns ett gravkapell.