Stäng fönster Norrtälje kn, EDSBRO KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Edsbro kyrka ligger mitt i samhället och utgör ett tydligt centrum för socknen. På ett par hundra meters avstånd finns prästgård, församlingshem, affärer, f d järnvägsstation och det gamla Edsbro bruk. Idag finns en relativt nybyggd låg¬ och mellanstadieskola invid kyrkan och sedan 1800 ¬ talet har funnits småskola och folkskola i olika byggnader i närheten. Edsbro kyrka är högt belägen på en rullstensås och syns vida omkring. Till skillnad från många andra medeltidskyrkor i Roslagen ligger den på den högsta punkten, inte något nedanför. Kyrkoanläggningen består av kyrka, klockstapel, bisättningshus och kyrkogård med minneslund, medeltida stiglucka och flera grindar. Intill finns också prästgård och komministerboställe som idag fungerar som församlingshem, kansli och ungdomslokal. Edsbro har i århundraden varit ett viktigt centrum för trakten med tings- och marknadsplats, järnbruk och under 1900-talet stationssamhälle med handel och småindustrier.