Stäng fönster Norrtälje kn, FRÖTUNA KYRKA KYRKOMILJÖ , Stockholm

Beskrivning
Frötuna kyrka ligger strax söder om Norrtälje och är en av kommunens äldsta kyrkor. Kyrkan ligger som de flesta Roslagskyrkor vid vatten och är uppförd vid en stigning i terrängen vid den norra änden av Frötuna kyrksjö. Norr om kyrkan löper den gamla landsvägen.

Kyrkoanläggningen omfattas av en medeltida kyrka med sakristia och vapenhus och ett under stormaktstid tillfogat gravkor. Till anläggningen hör omgivande kyrkogårdar varav i den äldsta muromgärdade delen ingår två bevarade medeltida stigluckor samt ett under 1770-talet uppfört gravkapell. Till anläggningen hör en klockstapel uppförd på en höjd söder om kyrkan.

Vid infarten till kyrkan ligger ett äldre timrat och rödfärgat kyrkstall intill en nyuppförd, panelad och rödfärgad större redskapsbod. På andra sidan landsvägen ligger den f d kyrkskolan och lärarbostaden, nu privata bostadshus. I kyrkans närhet, söder om kyrkan, ligger den f d prästgården bl a omfattande en huvudbyggnad från 1700-talet påbyggd med en våning under 1800-talet och en flygelbyggnad, f d församlingshem, troligen härrörande från 1700-talet.

I kyrkans omgivningar finns bebyggelselämningar efter bytomter med gravfält och andra fornlämningar som tillsammans med den medeltida kyrkan och annan välbevarad bebyggelse utgör ett åskådligt exempel på en bygd med lång kontinuitet sedan järnåldern. Tre storgods har funnits i socknen; Björnö, Ösbyholm och Mellingeholm.

Namnet Frötuna antyder att kyrkan är uppförd på en plats som under hednisk tid var knuten till dyrkan av fruktbarhetsgudinnan Frö. Efterleden –tuna förknippas med indelning av områden. Tun i betydelsen gärdesgård kan i Frötuna haft sin ursprungliga betydelse Frös inhägnade kultplats.

Frötuna socknen var i äldre tid större än nu och här låg skeppslagets tingsställe. Om socknens rikedom under medeltid vittnar den fler gånger utbyggda och ovanligt stora landbygdskyrkan Frötuna kyrka.