Stäng fönster Norrtälje kn, RIMBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kyrkoanläggningen ligger någon kilometer nordöst om Rimbo samhälle. Kyrkan var länge ett tydligt centrum för socknen med skola, kyrkoherdeboställe och fattighus beläget intill, tidigare även tingshus och gästgiveri. Rimbo blev järnvägsknut vid 1800-talet slut och ett stort stationssamhälle växte fram vid sidan av det gamla sockencentrumet. I samhället fanns typiska industrier med anknytning till den omgivande landsbygden som bryggeri, mejeri, ångkvarn och ångsåg mm.

Kyrkoanläggningen är imponerande med den högresta senmedeltida gråstenskyrkan och en stor kyrkogård. Därtill finns klockstapel och gravkor från tidigt 1800-tal och ytterligare flera byggnader.

En äldre kyrka har funnits, antagligen en träkyrka byggd på 1200-talet som man dock inte har funnit några spår av.