Stäng fönster Uppvidinge kn, GRANHULTS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Granhults kyrka är landets äldsta helt bevarade träkyrka. I hela Sverige finns bara ett tiotal helt eller delvis bevarade medeltida träkyrkor. Enligt dendrokronologisk datering är den uppförd på 1220-talet och byggd i liggtimmer med släta knutar och gavelrösten av liggande panel. Hela kyrkan är utvändigt spånklädd och tjärad på såväl väggar som tak. Kyrkans ursprungliga planform är bevarad och interiören präglas av den rika målningsdekoren i tak och på väggar från 1750-talet.

Kyrkogården inhägnas av en gråstensmur. Huvudingången ligger i väster och är överbyggd av en stiglucka i timmer från 1731. Längs södra kyrkogårdsmuren ligger byvägen. Kyrkogården har en trädkrans av björkar som står innanför muren och är bevuxen med gräs med. Den höga klockstapeln står i sydvästra delen av kyrkogården och är av klockbockstyp. Den uppfördes 1703.

I kyrkomiljön ingår det gamla kaplanbostället Kyrketorp beläget öster om kyrkogården. Mangårdsbyggnaden är uppförd under 1700-talet och är idag hembygdsgård. Hembygdsgården omgärdas av en trägärdsgård i söder och öster och ett trästaket i norr. I öster finns en loftbod som är dendrokronologiskt daterad till 1766-67. Inom tomten finns även en brunn.