Stäng fönster Tingsryd kn, VÄCKELSÅNGS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Kyrka och kyrkomiljön
Väckelsång omnämns första gången på 1330-talet och den gamla medeltida kyrkan var belägen ca en kilometer nordost om den nya kyrkan. Platsen finns bevarad som ödekyrkogård. Platsen för den nuvarande kyrkan är en av de högst belägna platserna i Väckelsångs socken och alldeles nordväst om kyrkogården ligger en gammal begravningsplats från tidig järnålder. Landsvägen mellan Växjö och Tingsryd passerar strax öster om kyrkan. I söder breder Väckelsångs samhälle ut sig och norr om kyrkan håller hembygdsföreningen till.

Kyrkan byggdes 1827-1829 i nyklassicistisk stil med torn i öster och kor med utbyggd sakristia i väster, alltså tvärtom mot hur de medeltida kyrkorna var placerade. Byggnaden är uppförd i sten, spritputsad och vitkalkad med slätputsade lister och omfattningar. 1953 lades kopparplåt på taket. Huvudentrén i öster är markerad med en rusticerad omfattning och tornet är försett med en enkel lanternin med tornur.