Stäng fönster Borlänge kn, KVARNSVEDENS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kvarnsvedens kyrka och församlingshem ligger ca 7 km norr om moderkyrkan Stora Tuna och ca 4 km norr om Borlänge centrum. Kvarnsveden utgör numera en närförort till Borlänge samhälle och dess norra avgränsning. Området är inklämt i en kraftig slinga av Dalälven som där nästan bildar en halvö. Pappersbruket är anlagt vid älven, i områdets östra del. Bostadsbebyggelsen kännetecknas av äldre arbetarbostäder med kopplingar till bruket samt av yngre flerbostadshus, anlagda på naturtomter bland tallar och björkar.

Byggnadskomplexet, som påbörjades 1923, är förlagt till en dunge av yviga tallar och björkar. Den jordnära anslutningen till naturen förstärktes och beaktades i hög grad även i samband med 1971-års om- och tillbyggnad. Anläggningen skulle smälta in sin naturnära omgivning. Vegetationen kompletterades också med buskar, på valda platser i anslutning till byggnaden.

Parkeringsplatsen anlades norr om byggnaden, längs med kyrkosalens norra vägg. Ett nät av mindre stigar och alléer leder till anläggningens olika ingångar, förbi byggnaden eller till och från gatunätet kring tomten.

Brist på resurser medförde att kapellet förblev, en längre tid, utan klockstapel. Tack vare gåvor och insamling kunde man så småningom, 1944, inviga nuvarande klockstapel med sin lilla klocka. Stapeln är uppförd strax öster om kyrkobyggnaden, i korets axel.

Övrigt
Stora Tunas kyrkostämma beslöt 1930 om uppförandet av en prästgård vid Kvarnsveden, ca 50 meter väster om kyrkan. Anläggningen uppfördes 1931 enligt ritningar av arkitekt Edvard Dahlbäck, kyrkans arkitekt. Byggnaden är bevarad med inte längre i samfällighetens ägo, den är dock inhyrd av kyrkan och används för barnverksamhet.