Stäng fönster Norrtälje kn, HÄVERÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Häverö kyrka ligger inbäddad i ett kuperat och grönskande landskap. Den storslagna salkyrkan ger ett närmast småskaligt intryck från byvägen men reser sig ståtligt i slänten österut. Omgivningen präglas av skogsbygd med inflikade odlings- och betesmarker. Utmed byvägen väster om kyrkan finns bland annat prästgård och klockaregård. Prästgården är numera i privat ägo medan klockaregården norr om kyrkan används som församlingshem. Klockaregården fungerade som skola fram till 1920-talet, då verksamheten förflyttades till den då nybyggda folkskolan, utmed nya landsvägen söder om kyrkan.

Kunskapen kring Häverö socken och dess äldsta historia är knapp. Äldre kartor visar på kontinuitet i bebyggelse norr om kyrkan. Både klockaregård och prästgård överensstämmer med gårdslägen upptagna på karta från 1640-talet. Namnet Haewer, hefir finns omnämnt först i början på 1300-talet. I brev skrivna av traktens bönder på 1670-talet beskrivs Häverö socken som en eländig plats att bebo. Bygden var ”stenig, rik på berg och oländig” med invånare ”ringa och arma”.