Stäng fönster Älvdalen kn, SÄRNA NYA KYRKA KYRKOMILJÖ , Dalarna

Beskrivning
Särna nya kyrka ingår i en särpräglad kyrkomiljö bestående av två kyrkor, kyrkogårdar, prästgård och skolbyggnad. Kyrkbyn utgör en tydlig enhet i nära anslutning till den övriga bebyggelsen i tätorten.
Den nya kyrkan reser sig på en höjd sydväst om den gamla kyrkplatsen. Kyrkotomten gränsar i söder till riksvägen samt i öster och norr till kyrkbyns infartsväg. I anslutning till kyrkan finns de nya kyrkogårdarna och ett församlingshem som tillkom på 1980-talet.

Kyrkotomten inhägnas av en stenmur i söder, öster och norr. I väster, mot församlingshemmet och minneslunden avgränsas tomten av häckar. Ingångar till kyrkotomten finns i alla väderstrecken. I öster, nedanför muren, används del av infartsvägen till området som parkerings-plats. I väster finns en enskild väg som från riksvägen leder till församlingshemmet, bårhuset, kyrkogården och kyrkans västra ingång.

Övrigt
Se även Särna Gammelkyrka

Övriga byggnader
Prästgården och pastorsexpeditionen: Se Särna Gammelkyrka.
Församlingshemmet är uppfört väster om kyrkan, i höjd med tornet. En asfalterad väg leder, från riksvägen till församlingshemmet och vidare till kyrkans område. Byggnaden är anlagd i diagonal i förhållande till kyrkan och bårhuset. Den är uppförd i en våning med fasader av vit målad locklistpanel under tegeltak.