Stäng fönster Ljungby kn, ANNERSTADS KYRKAS KYRKOMILJÖ , Kronoberg

Beskrivning
Annerstads kyrka ligger högt belägen på en kulle med omgivande odlingslandskap. I miljön ingår f d skola, idag församlingshem och prästgård. Annerstad socken omnämns första gången 1371 i skriftliga källor. Den nuvarande kyrkan uppfördes öster om den gamla kyrkan och kyrkogården under åren 1823-24. Kyrkan är uppbyggd i sten och ut- och invändigt putsad och vitkalkad. Kyrkorummet är rektangulärt med utbyggd, halvrund sakristia i öster och torn i väster. Taket har under 1900-talet täckts med kopparplåt. I Annerstad finns såväl den gamla kyrkogården där den medeltida kyrkan var belägen liksom den kyrkogård som anlades kring den nya kyrkan under 1880-talet. Den gamla kyrkogården beskrivs i ett särskilt kapitel.