Stäng fönster Mora kn, VÅMHUS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Våmhus kyrka och den gamla kapellplatsen ligger fritt, i en svag sluttning mot Våmånsdalen i öster. Från kyrkplatsen har man en vidsträckt utsikt över bygden och Orsasjön i sydost. Över fältet, väster om kyrkplatsen, ligger byn Limbäck som utsträcker sig längs med landsvägen. I höjd med kyrkan, bland den övriga by bebyggelsen, ligger prästgården och skolan.

Den närmaste omgivningen utgörs av åkrar och ängar samt av en skogsdunge i sydöst. Strax väster om kyrkan, på andra sidan vägen, ligger en mindre park. Längs med kyrkogårdsmuren i norr går den lokala vägen till Björkvassla. Öster om kyrkan, mellan kyrkogården och kapell-platsen, slingrar sig gamla landsvägen mot Östra Storbyn. Kyrkogården är anlagd kring kyrkobyggnaden.

Träkapellet från 1635 var beläget några hundra meter sydost om nuvarande kyrkobyggnad. På platsen för det gamla kapellet restes 1972 en minnessten i älvdalssandsten.
I parken väster om kyrkan står sedan 1968, på en hög sockel av granit, en bronsbyst över Eric Wickman, donator och initiativtagare till kyrkans upprustning på 1950-talet.

Övriga byggnader
Redan 1860 tilldelades kapellförsamlingen i Våmhus en prästtjänst men det skulle dröja fram till 1870 innan en prästgård uppfördes.
Prästgården ligger väster om kyrkan, intill landsvägen bland övriga gårdar i bybebyggelsen. Flera av byggnaderna har genomgått ombyggnader bl.a. på 1940-, 1960- och 1970-talen.
(Se ”Prästgårdsinventering”, 1976)