Stäng fönster Älmhult kn, STENBROHUTLS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Stenbrohults nyklassicistiska kyrka ligger vackert belägen intill sjön Möckeln. I kyrkomiljön ingår även sockenstuga, kyrkstallar och lämningar av den gamla prästgården söder om kyrkan, Carl von Linnés uppväxthem som revs på 1880-talet. Kyrkan är en tidstypisk s k Tegnérkyrka med inredning som ger ett harmoniskt helhetsintryck men som genomgått förändringar under 1800- och 1900-talens renoveringar. Stenbrohults kyrka omnämns första gången 1337, ”ecclesie Stenbrohult”. Den medeltida kyrkan var belägen norr om den nuvarande där kvarter B och C idag är belägen. Den nya kyrkan uppfördes 1828-30.

Inom nuvarande kyrkogårdens område har den gamla prästgården varit belägen. Den var placerad söder om kyrkan. En grund efter en källare finns kvar. Prästgården fanns kvar på platsen fram till 1884 då den nya prästgården byggdes några hundra meter söderut. Under 1700-talets början verkade Carl von Linnés far som präst i Stenbrohult och Carl växte upp på prästgården tillsammans med sin bror Samuel Linnaeus. Carls föräldrar Nicolaus och Christina samt brodern Samuel är begravna på kyrkogården och en minnessten är rest norr om kyrkan.

Norr om uppfartsvägen till kyrkan ligger sockenstugan som tidigare var skola. Byggnaden är uppförd i två våningar samt källare. Bakom den finns en ekonomibyggnad som idag används som förråd för maskiner och redskap som används vid vården av kyrkogården. I sockenstugans källare finns även personalutrymmen för kyrkvaktmästarna. På andra sidan landsvägen finns en del av kyrkstallarna kvar. En del revs på början av 1950-talet medan den resterande delen har bevarats.