Stäng fönster Älmhult kn, PJÄTTERYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Pjätteryds nuvarande kyrka stod klar 1834, efter en lång tvist mellan prosten Bråkenhielm och biskop Tegnér. Den gamla kyrkan var fallfärdig och för liten för församlingen redan under slutet av 1700-talet, men prosten tyckte att den fungerade bra. Då Bråkenhielm blev sjuk 1830, tog Tegnér över om beslutade om att den gamla kyrkan skulle rivas och en ny kyrka byggas. Den nya kyrkan uppfördes strax efter.

Den gamla kyrkan som revs 1834 var en timmerkyrka. Byggandet av den gamla kyrkan påbörjades troligen 1340 och avslutades 1344. I inventarieförteckningen för 1829 uppges detta byggnadsår. Kyrkan var byggd av liggande timmer och ungefär 27 alnar lång och 13 alnar bred. Den bestod av långhus och rakavslutat kor. På norra och västra sidan var ett par tillbyggnader i form av lutor som var två alnar breda. Tillbyggnaderna var byggda av stående ekplankor.

Pjätteryds kyrkogård består av två delar. Den stora huvudkyrkogården där den nuvarande kyrkan är belägen och ett par hundra meter väster om den där den gamla och betydligt mindre kyrkogården finns.