Stäng fönster Växjö kn, TJUREDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Tjureda kyrka ligger högt och centralt belägen i socknen i nära anslutning till sockenstugan och Norrvidinge gamla tingshus. Socknen nämns första gången i de skriftliga källorna 1341 och skrivs då ”Tyuradha”.

Den nya kyrkan uppfördes mellan åren 1860-62. Den gamla kyrkan i Tjureda stod ungefär mitt på den nuvarande kyrkogården med koret i öster. Kyrkan, vilken uppfördes redan under tidig medeltid, revs i samband med att det nya kyrkobygget påbörjades 1860. Tjureda församling utgjorde under medeltiden och ända fram till 1559 eget pastorat tillsammans med Norra Rottne. Kyrkan är belägen i Tjureda by mellan Rottne och Åbyfors samhälle, närmare bestämt intill trevägskorsningen för vägarna till Tolg, Åbyfors och Växjö-Rottne. I nära anslutning till kyrkan ligger det tidigare tingshuset och socknens skola som nu tjänstgör som församlingshem. Kyrkan ligger på en något upphöjd plats omgiven av trädfria åkrar och ängar.

Kyrkogårdens historik
Kyrkogården i Tjureda har anor från medeltiden och omgärdas av en kallmurad naturstenmur. Murarna utmed kyrkogårdens östra, västra och norra sida har på insidan försetts med en mjukt avrundad jordvall. På kyrkans södra sida ligger kyrkogården aningen upphöjd över den omgivande terrängen utgörs därför av en smal platå vilken delats in i två gravkvarter, avsedda att tjänstgöra som urnlund. På dessa kvarter finns i dagsläget inga gravar. Vid mitten på 1980-talet utvidgades kyrkogården med ett område i öster. I dagsläget finns det planer på att anlägga en minneslund invid den östra muren. Gångarna anslutning till kyrkan är belagda med grus. Merparten av kyrkogårdens gravar är placerade på området norr om kyrkan. Denna del av kyrkogården delas av grusgångarna in i fyra kvarter där gravstenarna placerats i räta linjer. Utanför kyrkogårdsmuren i söder, väster och norr står flertalet stora lönnträd. Vid
den östra muren har man planterat en låg buskvegetation. Den norra delen av kyrkogården nås antingen via en grind alldeles norr om tornet eller via en grind mitt på västra muren. De två sydliga kvarteren nås antingen via grusgången från tornentrén eller via en trappa placerad i kyrkogårdsmuren i anslutning till kyrkans södra sidoentré.