Stäng fönster Växjö kn, KALVSVIKS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Kalvsviks kyrka och kyrkogård ligger i byn Kalvsvik i ett vackert småskaligt öppet odlingslandskap, med åkrar, ängar, lövskogar och utsikt över sjön Åsnen. Kyrkan och kyrkogården ligger högt och syns vida omkring.

Kalvsviks kyrka uppfördes 1851-52 efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander. Scholander (1816-81) blev 1848 professor i byggnadskonst vid Konstakademin, och räknas som en av de mest betydelsefulla arkitekterna under decennierna efter 1800-talets mitt. Kalvsviks kyrka är en av hans tidigaste kyrkobyggnader och präglas av nyklassisismens formspråk med inslag av nygotik. Den äldre medeltida träkyrkan, som vid b rjan av 1800-talet var i mycket dåligt skick, låg 300 väster om den nya kyrkan och revs 1854 (1855). Till den äldre kyrkan fanns en klockstapel, som hade blivit mycket bräcklig på 1850-talet.