Stäng fönster Upplands-Bro kn, VÄSTRA RYDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Västra Ryds kyrka ligger inom det större område som idag utgör Svea Livgardes övningsområde. Omgivningarna karaktäriseras av ett öppet, kuperat kulturlandskap.

Kyrkan med omkringliggande by var ett typiskt äldre sockencentrum som låg centralt i den idag av övningsområdet tömda bygden. Miljön kring kyrkan vittnar med ett närliggande järnåldersgravfält, ett bronsåldersröse och byn Österröras öde bytomt om en lång och kontinuerlig bosättning på platsen från förhistoriskt tid till mitten av 1900-talet.

I kyrkans närhet ligger den f d prästgården. Rester finns kvar efter en trädallé från kyrkan upp till prästgården. Söder om kyrkan ligger det s k Trollenästorpet, f d kantors- och klockarbostad, utgörande en mindre gårdsbildning bestående av en torpstuga, ett härbre och en lada. Norr om kyrkan ligger två sentida personalbostäder.