Stäng fönster Upplands-Bro kn, BRO KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Bro kyrka ligger lantligt intill landsvägen som leder till Bro samhälle. På avstånd ser man Bro nuvarande centrum och järnvägen som skiljer den moderna och den äldre miljön åt. Före järnvägens tillkomst utgjorde den medeltida sockenkyrkan och Bro gård, Brobygdens centrum, och under förhistorisk tid låg här sannolikt en kungsgård. Bro gård sätter till stora delar sin prägel på odlingslandskapet, och till gården leder två välbevarade alléer. Bro gårds huvudbyggnad uppfördes år 1888 av arkitekten Herman Holmgren. De fyra flygelbyggnaderna härstammar från 1700-talet.

Sydväst om kyrkan ligger Husby, som sannolikt var kungsgård under sen järnålder och tidig medeltid. Husby utvecklades till en mycket stor by under medeltiden, med ett flertal gårdar och tillhörande torp. Husby avfolkades successivt under 1700-och 1800-talet och idag finns endast lämningar i form av husgrunder i området.

Längs den väg som passerar kyrkan står en runsten, som allmänt kallas Assursstenen, eftersom den är rest till Assurs minne. Det var hans hustru, Ginnlög som lät resa stenen, och hon lät även bygga den bro, som sannolikt gett namn åt socknen. Runristningen, som är daterad till 1000-talet, stod troligtvis tidigare vid bron. Den omtalade Assur är troligen gravlagd i en hög strax bortom kyrkan.

Sydväst om kyrkogården ligger, under senare tid, uppförda förvaltningsbyggnader med bl.a. personalbyggnad, garage och verkstadsbyggnad. Nordväst om kyrkan, på andra sidan vägen, ligger den gamla kyrkstugan. Ett stycke väster om denna står klockstapeln.

Bro kyrka ligger idag inom Riksintresse för kulturmiljövården.