Stäng fönster Ljusdal kn, JÄRVSÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Mitt i Ljusnans älvfåra skjuter en hög rullstensås upp ur vattnet och bildar en ö – Kyrkön i Järvsö – vilken i snart 1000 år utgjort ett andligt centrum i denna del av Hälsingland. Från den äldsta tiden minner en hög och smal runsten som står placerad vid den nuvarande prästgården, norr om dagens kyrka. Bygden var dock vid denna tid sedan länge befolkad av personer som levde av jordbruk, samt troligen jakt och fiske. Längs Ljusnans dalgång löpte flera viktiga färdvägar i äldre tid och vid Kyrkön korsade många resenärer älven.

Sedan den första stenkyrkan uppförts på den norra delen av ön växte ett sockencentrum fram på denna plats och ett relativt stort antal bevarade byggnader vittnar ännu om detta. Kyrkoanläggningen består idag av kyrkobyggnad, gravkapell samt kyrkogård i flera etager.

Till kyrkomiljön hör även prästgården med två stora bostadshus i vinkel, där den norra byggnaden uppfördes redan 1731 och därmed är en av de äldsta bevarade prästgårdarna i Hälsingland. I anslutning till prästgården ligger en sockenstuga från 1800-talet samt prästgårdens arrendebostad som numer används som pastorsexpedition. På den nordvästra delen av ön ligger S:t Persgården som är ortens församlingshem. Intill detta står ett härbre samt ett bevarat kyrkstall invid brons landfäste på ön. Tidigare har det funnits betydligt fler kyrkstallar i anslutning till kyrkoanläggningen, dels på ön och dels på den s.k. Lillsidan på Ljusnans östra sida. På den senare platsen finns fortfarande närmare 40 små fönsterlösa timrade stallsbyggnader bevarade. Kyrköns södra del utgörs av ett naturreservat med högvuxen barrskog som täcker hela åsen med dess branta sluttningar mot Ljusnan.