Stäng fönster Växjö kn, DREVS GAMLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Drevs gamla kyrka är av romansk typ med rektangulärt långhus, smalare kor och halvcirkelformad absid. Genom dendrokronologi har takstolarna på kyrkan daterats till år 1170 och kyrkan är därmed Kronobergs läns äldsta bevarade kyrka. Till kyrkomiljön räknas förutom kyrkan och kyrkogården även den 16 meter höga klockstapeln som uppfördes 1956 efter ritningar av länsarkitekt Hans Lindén. Klockstapeln är placerad norr om kyrkogården på andra sidan landsvägen. Fram till 1600-talet lär dåvarande klockstapeln ha legat på samma plats som den nuvarande klockstapeln. Den nya kyrkan byggdes 1866-67 ca två kilometer nordost om den gamla kyrkan. Många begravningar ägde därefter rum vid den nya kyrkan.

Värt att notera i begravningssammanhang är de hundratalet minneskransar som hänger strax under läktaren längs väggarna i långhuset. Kransarna användes som prydnader på kistor, framförallt på barnkistor och gjordes i kronform för flickor och vanlig kransform för pojkar. Kransarna togs bort innan kistorna begravdes och hängdes upp till minne i kyrkan.

I kyrkan hålls regelbundet gudstjänster under sommaren och det är tradition att gå på julbön i den ouppvärmda kyrkan. Bröllop, dop och begravningar förekommer också.