Stäng fönster Växjö kn, SJÖSÅS GAMLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Sjösås gamla kyrka ligger vid den sydöstra stranden av sjön Örken vid landsvägen mellan Braås och Ramkvilla. Kyrkan uppfördes under slutet av 1400-talet och ersatte då en träkyrka som stod på samma plats. Byggnaden utgörs av en rektangulär salskyrka utan yttre kormarkering. Sakristian har tillhört den timmerkyrka från 1200-talet som fanns före den nuvarande. Vapenhuset uppfördes 1732 men flyttades till sin nuvarande plats 1775.

På kyrkogårdens äldsta del står en klockstapel i det sydvästra hörnet. Klockstapeln uppfördes 1931 efter modell av klockstapeln vid Granhults kyrka. I kyrkogårdsmurens nordvästra hörn med ingång från murens utsida finns ett underjordiskt bårhus som byggdes på 1940-talet.

Under 1800-talet visade det sig att den gamla kyrkan inte räckte till och församlingen beslutade att uppföra en ny större kyrkobyggnad. I Viås som ligger centralt beläget i socknen uppfördes en ny kyrka som stod färdig 1865. Den gamla kyrkan övergavs men revs inte. På 1900-talets början växte en önskan fram hos församlingen att rädda den gamla kyrkan. Kyrkan renoverades och togs åter i bruk 1944.