Stäng fönster Uppvidinge kn, ÄLGHULTS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Älghults församling (socken) är en del av Uppvidinge kontrakt. Församlingen består av ett antal mindre samhällen, där Alstermo är det största följt av Älghult och Fröseke. Många mindre byar finns också i församlingen som till ytan sägs vara den största söder om Dalälven. Älghult omnämns första gången 1304 som Elgiahult. Under medeltiden fanns två sätesgårdar, Hovgård och Kianäs i socknen, senare har Hovgård och Flöxhult fungerat som herrgårdar.

Älghults kyrka med omgivande kyrkogård är belägen i Älghults samhälle vid vägen mellan Lenhovda och Oskarshamn. Kyrkobyggnaden är orienterad i nord-sydlig riktning med tornet i söder och uppfördes 1805-1806, efter ritningar av Jacob Wulff. Byggnaden är uppförd av gråsten, samt utvändigt putsad och vitkalkad. Taket är täckt av skifferplattor. Det är en salkyrka med tresidigt avslutat korparti och utbyggd sakristia i norr. Långhuset har sadeltak som är valmat över korpartiet. Tornet kröns av en kupolformad huv med lanternin. Huvudingången är i tornets bottenvåning som också används som vapenhus.

Sydväst om den nuvarande kyrkan på andra sidan vägen, låg Älghults medeltida kyrka, där den gamla sakristian av sten ännu finns bevarad. Älghults gamla kyrka var av allt att döma knappt 23 meter lång och utgjordes av långhus och ett rakavslutat kvadratiskt kor av trä samt en sakristia av sten. Efter det att den nya kyrkan tagits i bruk 1807, monterades den gamla kyrkan ned och försåldes på auktion. Den kvarvarande sakristian kom då att fungera som kornhus.

Den prästgård som uppfördes på 1700-talet väster om kyrkan har tidigare tjänstgjort som kyrkoherdebostad, men har senare påbyggts och moderniserats. Väster om kyrkan finns också församlingshemmet.

Öster om kyrkan ligger de två kyrkstallarna som renoverades 1998-99.