Stäng fönster Uppvidinge kn, ÅSEDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
På en mindre höjd som i söder och öster omges av Badebodaån ligger Åseda kyrka och kyrkogård. Enligt sägen ska kyrkan vara grundlagd av den helige Sigfrid. Den befintliga kyrkan har föregåtts av en träkyrka som var helgad åt Olof den helige och kallades S:t Olofs kapell.

Åseda kyrka är en salskyrka i ombyggt skick. I norr ligger sakristian som troligen uppfördes på 1100-1200-talet och är äldre än nuvarande kyrkan, vilken sannolikt byggdes på 1400-talet. Tornet och koret tillbyggdes 1797-1803.

Klockstapeln hade intill dess haft sin plats på kyrkogårdens dåvarande sydöstra hörn.

Åseda socken var den mest vidsträckta i Växjö stift. En stor del av området upptogs av skogs- och mossmark och trakten är förhållandevis sjörik. Badebodaån sträcker sig förbi kyrkan i söder och öster. Ortsnamnet Åseda nämns första gången i de skriftliga källorna år 1345. Under medeltiden var Åseda en av de mera betydelsefulla orterna i Uppvidinge härad. Åseda kyrkby var förr en medelpunkt och kallades då ofta ”staden”. Socknen har varit stor och besutten. Under senmedeltiden fanns ett flertal av Värends frälsesläkter representerade i Åseda socken. En silverskatt som daterats till 1300-talet hittades år 1887 vid torpet Lyckanshöjd under Badeboda. I fyndet ingick bland annat en krona av förgyllt silver.