Stäng fönster Ludvika kn, LOVISA ULRIKA KYRKA KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkotomten utgjorde ursprungligen del av Ludvika kronobruk, vilket anlades vid Ludvika ström, mellan sjöarna Wäsman och Gårlången. Av bruksmiljön återstår, utöver kyrkan och herrgårdsbyggnaderna med parker och alléer, bl.a. ekonomibyggnader, kronomagasinet och arbetarbostäder.

Kyrkan är uppförd i axel med herrgården samt Hammarbackens arbetarbostäder och skola. Byggnaderna förenas genom alléer och en bro över strömmen. Uppläggningen är representativt för brukens bebyggelsemönster.

Kyrkan omringas av kyrkogården, vilken utvidgats i flera etapper. Kyrkotomten avgränsas i öster av en stenbelagd gata. Öster om gatan utsträcker sig ett parkliknande område inom vilket församlingshemmet är uppfört.

Riksintresseområde: Ludvika bruk [W 53] (Ludvika sn)
Motivering: Industrimiljö, f.d. järnbruksmiljö med planlagd bebyggelsestruktur och bebyggelse från 1700- och 1800-tal.
Uttryck för riksintresset: ”Bruksmiljö med herrgård, kapell och arbetarbostäder i axiell struktur. Herrgård med huvudbyggnad från 1700-talets slut. Korskyrka i trä från 1700-talets mitt, smedsbostäder och imponerande magasin. Platsen har tradition som kronobruk från 1500-talet.”