Stäng fönster Lessebo kn, HOVMANTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Hovmantorp förekommer i skriftliga källor första gången 1389 i sin ursprungliga form ”Hamundhatorp” vilket betyder Hamunds hemman. Hamunds hemman blev sedermera sätesgård och inköptes år 1558 av Gustav Vasa såsom kronohemman men övergick åter i privat ägo 1646. I anslutning till sätesgården låg Hovmantorps medeltida kyrka och det är därför troligt att kyrkan ursprungligen utgjort en s.k. gårdskyrka. Den medeltida kyrkan var uppförd i trä och den gamla kyrkplatsen har bevarats som ödekyrkogård.

Hovmantorps nya kyrka ritades av Theodor Edberg och uppfördes mellan åren 1845-47. Som byggmästare omtalas Johannes Johansson, Fägerstad. Kyrkan uppfördes inte i anslutning till den medeltida kyrkogården utan på en ny plats mera centralt belägen i socknen. År 1823 fattade man beslut om nybyggnation och 1827 erhöll församlingen K Majts tillstånd att uppföra en ny kyrka. Byggnationen drog ut på tiden då stridiga meningar om placeringen utspelade sig mellan general Rosenblad på Hovmantorps säteri och det regerande bergsrådet Aschan i Lessebo. Till slut ingrep biskop Esaias Tegnér och redde ut frågan. Kyrkan invigdes 22 augusti 1847 av biskop Christofer Isaac Heurlin.