Stäng fönster Lund kn, REVINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Byn Revinge är belägen en och en halv mil öster om Lund, ett par hundra meter söder om Kävlingeån och den gamla vägen mellan Gårdstånga och Harlösa. Söder om byn ligger det militära övningsområdet Revingehed och Krankesjön med sitt rika fågelliv och omgivande strövmarker. Revingerakan som går mellan Revingeby och Södra Sandby är tillsammans med de närbelägna förläggningsbyggnaderna, skjutbanor och Lottagården exempel på hur den militära övningsverksamhetens präglat området.

Under 1700-talet hade Revingeby omkring femton mansatta gårdar och var således en relativt stor by. Gårdarna var placerade längs med bygatans norra sida. Kyrkan låg då i byns sydöstra del. Efter det att järnväg drogs till samhället 1905 försköts byns centrum åt söder. Järnvägssträckan Lund-Revinge-Harlösa lades ner 1939.

Kyrkan och kyrkogården ligger idag i byns norra utkant och gränsar till omgivande åkerlandskap och betesmarker. Bytomten inom området som markerades i 1827 års karta (innan utskiftningen) skyddas som fornminne enligt kulturmiljölagens 2 kapitel. Området har varit boplats sedan tidig medeltid. På andra sidan om byvägen, något sydöst om kyrkogården, ligger byskolan som är uppförd i tegel. Området runt skolan består i huvudsak av villabebyggelse uppförd under 1900-talets andra hälft.

Revingeby är belagd i skrift sedan 1468 och skrevs då Rebinge. Ortsnamnsavslutet ”inge” härleds till betydelsen ”rep” som syftar på landremsan mellan Kävlingeån och Krankesjön där byn är placerad.