Stäng fönster Smedjebacken kn, MALINGSBO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Malingsbo bruk ligger i ett vackert och variationsrikt landskap där isälvsavlagringar skapar stora åsar. Byn omtalas som Malungxbodum på 1400-talet och hade sannolikt en bergsmans-smedja redan vid 1500-talets slut. Brukets storhetstid inföll under 1700-talet. Herrgården är från tidigt 1700-tal med tillhörande flyglar och ekonomibyggnader. Strax norr om herrgården, på åsryggen, ligger St:a Annas kapell. Bruksmiljöns äldsta bevarade byggnad är ett timrat sädesmagasin från 1670-talet. Märkligast av byggnaderna är den berömda vitkalkade korn-skruven från 1849.

Övrigt
Riksintresseområde: Malingsbo [W 108] (Malingsbo sn)
Motivering: ”Bruksmiljö med välbevarad bebyggelse från 1700-och 1800-talet, grundlagt på 1600-talet vilket var socknens ursprung”. Uttryck för riksintresset: ”Bruksherrgård i karolinsk stil med fem flygelbyggnader, ett kapell från 1700-talet samt en prästgård från år 1900. Till bruket hörande ekonomibyggnader, arbe-tarbostäder, prästgård, skolhus och monumentalt sädesmagasin i slaggsten från 1800-talet. Anläggningens äldsta bevarade byggnad är ett sädesmagasin i timmer från 1670-talet. Av hyt-ta och hammare syns idag bara slaggvarpen”.

Övriga byggnader
(Prästgården är ej dokumenterad i prästgårdsinventeringarna, 1976; 1993)