Stäng fönster Lindesberg kn, NÄSBY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Örebro

Beskrivning
Näsby kyrka är belägen i utkanten av Frövi tätort vars utveckling tog fart när järnvägen drogs fram under senare delen av 1800-talet. Delar av socknen, som består både av ett småbrutet jordbrukslandskap och av skogsbygd, har legat under Hinsebergs herrgård, ett gods känt sedan 1400-talet. Under långa perioder innehade Hinseberg också Frövi bruk, anlagt på 1600-talet som järnbruk men som är sedan slutet av 1800-talet pappersbruk, Frövifors bruk.

Miljön kring kyrkan innehåller flera byggnader med kyrklig anknytning. Direkt söder om kyrkan ligger en äldre prästgård samt några av de byggnader, som förr ingick i en prästgårdsanläggning. Här finns även kyrkskola och arrendatorsbostället med sina ekonomibyggnader samt ett nyare församlingshem.