Stäng fönster Alvesta kn, VISLANDA GAMLA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Vislanda socken omnämns i skriftliga källor första gången 1482, ”Vaeslande Sokn”. Vislanda medeltida kyrka var uppförd i trä med långhus och smalare kor. Långhusets ursprungliga storlek anses ha varit ca 11,7 x 7,7 meter med en höjd på 10,6 meter. Under 1600-talet byggdes kyrkan om varvid det ursprungliga koret revs och långhuset förlängdes med en tillbyggnad på 8,3 meter med samma bredd som långhuset.

Enligt uppgift skall kyrkans inredning ha härrört från 1200-talet och bland annat utgjorts av ett gammalt altarskåp med helgonfigurer, placerat i sakristian, liksom en gammal altartavla i anslutning till kyrkans altare. I övrigt saknas uppgifter kring hur Vislanda kyrka såg ut invändigt. Den medeltida kyrkan i Vislanda revs år 1794 sedan den nuvarande stenkyrkan, uppförd mellan åren 1793-94, stod färdig i Lindås. Från den gamla kyrkan återstår predikstolen samt troligen även nummertavlor.