Stäng fönster Sävsjö kn, STOCKARYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Stockaryds socken ligger i Sävsjö kommun i Jönköpings läns södra del. Socknen gränsar till Hjälmseryds socken i väster, Hultsjö socken i öster och Vrigstads, Norra Ljunga och Hjärtlanda socknar i norr. Den består av ett kuperat skogslandskap utan någon slättbygd att tala om. I söder breder sjön Allgunnen, som socknen delar med Hjälmseryds och Hultsjö socknar, ut sig.

Kyrkan och kyrkogården är belägna i stationssamhället Stockaryd. Samhället har växt fram sedan 1900-talets början runt småindustrier, främst inriktade på träförädling. Kyrkan och kyrkogården ligger i den västra utkanten av samhället och norr om kyrkan finns ett industriområde.

Stockaryds kyrka byggdes 1906—1907, strax väster om den äldre som byggdes vid sekelskiftet 1700, vilken revs 1908 och användes till byggnadsvirke. Den nuvarande kyrkan är uppförd i nygotik med omväxlande stående och liggande panel. Fasaderna är vitmålade med gråa snickerier och röda fönsterbågar. Taket är täckt med plåt.

Stockaryds socken är en utpräglad skogs- och mossbygd på gränsen mot Kronobergs län. Fornlämningsbilden är tunn och domineras av järnålder. Sockennamnets ändelse på –ryd indikerar att bygden fick fast bebyggelse först i övergången från järnålder till medeltid. Namnet uppträder första gången i skrift 1282. Ur kyrkligt hänseende var Stockaryd tidigare annexförsamling till Hjälmseryd, men ingår idag i Sävsjö pastorat. Den magra jordmånen medförde att boskapsskötseln var huvudnäring, åtminstone under 1700-talet. Med anläggandet av Östra stambanan på 1870-talet fi ck kyrkbyn en station. Någon egentlig tätort kom dock ej att uppstå. Detta skedde först på 1920-talet då virkeshandeln kraftigt expanderade i kölvattnet på första världskriget. Trä- och möbelindustrier etablerades på orten. Vidare har torvindustri spelat en stor roll för näringen. Stationssamhället, den forna kyrkbyn, Stockaryd ligger i socknens norra del där vägar möts från Hjälmseryd i väster, Vrigstad i norr, Hultsjö i öster och Lammhult i söder. Kyrkan ligger i samhällets sydvästra utkant med egnahemsbebyggelse längs Kyrkogatan (gamla kyrkvägen) i öster och industrier i söder. Sydost om kyrkan står den föga förändrade sockenstugan från 1908, en träbyggnad i två våningar med vit träpanel och sadeltak. Kyrkan är orienterad med koret åt norr och omges av en inhägnad kyrkogård med smidesstaket och trädkrans.