Stäng fönster Sävsjö kn, NORRA LJUNGA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Norra Ljunga socken ligger i Sävsjö kommuns norra del och gränsar i norr till Bringetofta socken i Nässjö kommun, Stockaryd och Hjärtlanda socknar i syd och sydost, Hylletofta socken i väster, Vrigstad socken i sydväst samt Vallsjö socken i öster. Socknen har ett kuperat landskap, med högsta punkten 270 m ö h.

Kyrkan och kyrkogården ligger i den lilla kyrkbyn Norra Ljunga. Fornlämningar visar att platsen var bebodd redan under järnåldern. Norra Ljunga är riksintresse för kulturmiljövården och i byn finns förutom kyrkomiljön församlingshemmet i den gamla skolan från 1909 och ett missionshus från 1910. I övrigt består byn av lantbruksbebyggelse.

Kyrkan är uppförd i gråsten med hörnkedjor av sandsten. Den är en så kallad Njudungskyrka med tredelad plan med torn, långhus, kor och sakristia i norr. Fasaden är slätputsad i vitt med vissa dekorationsdetaljer vid takfot och hörn i rött. Det branta tegeltaket är täckt med enkupigt lertegel.

Norra Ljunga socken är belägen på det sydsvenska höglandet inom Västra härad. Socknen har varit annexförsamling till Bringetofta, men ingår idag i Sävsjö kyrkliga samfällighet. Norra Ljunga socken domineras av skog, men kyrkbyn omfattar ett större öppet odlingslandskap. Socknen är belägen strax öster om Sävsjö och saknar tätorter. I byn Komstad fanns häradets tingsställe innan detta flyttades till Sävsjö i början av 1900-talet.

Norra Ljunga kyrka ligger i ett öppet odlingslandskap omgiven av gravfält och agrarbebyggelse. Fram till laga skiftet omkring 1930 bestod kyrkbyn av en tämligen samlad radby, men denna är nu utglesad. Ett stenkast från kyrkan ligger platsen för den tidigare komministerbostaden, före detta skolan och ett missionshus.

Kyrkobyggnaden omges av en kyrkogård som utvidgats mot väster 1967. På denna nyare del står en klockstapel av bockkonstruktion. Kyrkogården är merendels gräsbevuxen och den har fl era stora träd av olika arter. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad bogårdsmur respektive en ett smitt järnstaket. Norra Ljunga kyrka ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården.