Stäng fönster Sävsjö kn, HJÄLMSERYDS NYA KYRKAS KYRKOMOLJÖ, Jönköping

Beskrivning
Hjälmseryds socken ligger i Jönköpings läns södra del och gränsar i söder till Kronobergs län. I norr gränsar socknen till Vrigstads socken, i öster till Nydala och i väster till Stockaryds socknar.Hjälmseryds socken har en ovanligt rikt växlande natur med höjder, dalar och mossar. Någon slättbygd i egentlig mening finns inte utan landskapet präglas av skog med inslag av betesmark och åker.

Hjälmseryds nya kyrka färdigställdes 1853 efter ritningar av arkitekt Albert Törnquist vid Överintendentsämbetet. Byggnaden är uppförd i nyklassicistisk stil med halvrunt kor i öster och torn i väster. Fasaden är spritputsad frånsett omfattningar och hörnmarkeringar som är slätputsade. Tornet kröns av en lanternin med kort spira omgiven av fyra hörnspiror. Taket är klätt med kopparplåt.

Kyrkan med kyrkogård ligger centralt i Hjälmseryd på en höjd som i väster sluttar ned mot väg 30. Söder om kyrkan ligger pastorsexpeditionen inhyst i prästgården. Mellan kyrkogården och pastorsexpeditionen går den gamla vägen till Rörvik. Denna är nu flyttad ytterligare mot söder. Öster om kyrkan finns hembygdsgården och i väster nedanför sluttningen finns församlingshemmet.

Socken- och kyrkomiljö
Hjälmseryds socken ligger i Jönköpings läns södra del och gränsar i söder till Kronobergs län. I norr gränsar socknen till Vrigstads socken, i öster till Nydala och i väster till Stockaryds socken. Hjälmseryds socken har en omväxlande natur med höjder, dalar och mossar. Någon slättbygd i egentlig mening finns inte utan landskapet präglas av skog med inslag av betesmark och åker. Socknen saknar herrgårdar och har varit en typisk småbondebygd med små jordbrukande enheter. Någon egen central tätort saknas, närmaste tätort är Vrigstad i norr.

Kyrkan med kyrkogård ligger centralt i Hjälmseryd på en höjd som i väster sluttar ned mot väg 30 – landsvägen mellan Jönköping och Växjö. Söder om kyrkan ligger pastorsexpeditionen inhyst i prästgården. Mellan kyrkogården och pastorsexpeditionen går den gamla vägen till Rörvik. Denna är nu flyttad ytterligare mot söder. Öster om kyrkan finns hembygdsgården och i väster nedanför sluttningen finns församlingshemmet.